Tuesday, January 22, 2013

Sekali lagi :/

Reactions: 

* One day.. InsyaAllah :) pray for me . Dalam berjihad itu banyak cabaran namun jika hati seikhlas nurani nescaya ada jalan yang akan Allah beri kepada kita. Carilah hidayah Allah kerana ia tidak akan datang bergolek sekirannya kita tidak berusaha mengejarnya .. Dunia ini adalah perhiasan , dan sebaik baik perhiasan adalah wanita solehah :) Fisabillah .. Istiqomahkanlah aku dalam berjihad ke jalan-Mu .. Aamin Ya Rabbal Alamain ..

Yang pertama aku ada niat nak bertudung labuh and berniqab/berpurdah . aku admit bila aku tgk org yg pakai tudung labuh aku sendiri sejuk hati tengok dia . tapi apa pandangan org lain yg pentingkan fesyen tu ? mesti diorang akan kata ehh kolot lah kau ni , tak advanced di mata Allah SWT . hm aku pun teringin nak pakai , mungkin tu salah satu cara aku boleh insafkan diri aku . selalu org cakap kan kalau yg pakai tudung labuh tu mesti kuat agama kan ? pandangan aku pun mcm tu , tpi kita pun tk bolehh pandang org dari segi luaran saja. and kalau yg mulut best sikit tu mesti akan cakap , alaaa pakai tudung labuh mcm baik sangat . hm jujur lah aku cakap aku tk suka org cakap mcm tuh . biarlah kat dia , at least dia tk kacau hang . sebab2 mcm ni lah kekadang buat aku terbantut :| Hm bg aku lah kan dia baik ka tak tu hal dia tapi kalau dia bukan perempuan yg baik dia tk buat laa tuntutan Allah ?

Firman Allah s.wt yg bermaksud : " Wahai Nabi , katakan pada isteri-isterimu, anak-anak perempuanmu , dan isteri-isteri org mukmin . 'hendaklah mereka melabuhkan hijab ke seluruh tubuh mereka. Yang demikian itu supaya mereka mudah dikenali sebagai wanita baik agar mereka tidak diganggu."

Yang tertutup itu lebih indah dari yg terdeah . " Aurat kamu adalah maruah kamu" . Semoga dipermudahkan segala urusan dan diberi kekuatan oleh Allah SWT dalam mengejar keredhaan-Nya .. Aamin Ya Rabbal Alamin :) Tiada air mata yg dapat menyenangkan jiwa kecuali air mata taubat :') kenanglah segala dosa2 yang telah kita buat kerana dengan cara itulah kita tahu siapa kita :) Kasih sayang Allah itu luas , cinta Allah itu bermakna. Berhijrahlah ke jalan Allah kerana disitu kita akan temui manisnyaa cinta Allah SWT :')

Utk ISTIQAMAH di jalan Allah mmg memerlukan airmata yg banyak , ujian setiap hari.Kadang2 nafsu plak yg trus mengajak kembali pada yg jahil dulu,jadi teruskanlah dgn kekuatan hati yg kuat.Moga ISTIQOMAH dan yakin Allah sentiasa dgn kita. InsyaAllah :D


Tiada istilah '' SAYA SUDAH CUKUP BAIK " dalam diri kitaaa :) Istiqomahkan diri . Assalammualaikum :D




SUKA ? LIKE JERR ;) TERIMA KASIH DATANG LAGI ;)

Thursday, December 20, 2012

Hijrah ke jalan-Mu :)

Reactions: 


Assalammualaikum w.b.t :)


For the second time , i feel something that i've been feel before this :( mungkin ini peluang kedua untuk aku , Ya Allah.. adakah kau kirimkan hidayah-Mu kepadaku ? sungguh aku tersentuh , terdetik dalam hatikku  , aku nak , aku nak BERHIJRAH ! Mungkin dah sampai masanyaa utk aku terima dgn hati yang terbukaa, dan aku sanggup demi-Mu Ya Allah . sesungguhnyaa engkau lah yang aku tahu apa yg terbaik utk diriku dan mungkin ini jalan yg patut aku lalui utk aku mendapat redha-Mu Ya Allah :(

Aku sedar aku hanyalah hamba-Mu yg jahil di sisi Mu Ya Allah :( amal ibadatku belum sebetulnyaa sempurna utk aku pergi menghadap-Mu ilahi . Aku lalai  , aku khilaf , aku leka sebelum ini dulu Engaku pernah buka hatiku untuk aku berubah . untuk aku berhijrah tapi aku leka Ya Allah  , aku hanya berubah tapi aku tak istiqamah dan perubahan aku itu tak bertahan lama  :( Ya Allah kejinyaa diri aku Ya Allah , jahilnya aku :'(

Alhamdulillah , syukurnya Ya Allah semalam kau bukakan pintu hati aku kembali utk aku melihat jalan yg betul betul kau redhai  , jalan yg benar benar kau berkati , jalan yg bole membuatkan aku dgn mu Ya Allah :( aku gembira sebab engkau bagi peluang dekat hambamu ini sekali lagi Ya Allah . sesungguhnyaa hamba khilaf dan lalai sebelum ini . aku lupa dunia ini hanya sementara , apabila malaikat izrail memanggil , apabila daun gugur  , maka terputuslah jasad dan nyawa dari badan anak adam a.s :) Sedangkan dosa dosa aku terlalu banyak , dosa2 ku ini bagaikan pepasir di pantai meskipun debu2 :( Ya Allah sempatkah aku untuk kembali dan memohon keampunan Mu Ya Allah :'(

Cuba renungkan andai matahari terbit dari tempat terbenamnyaa pintu taubat untuk kita sudah tertutup . betapa ruginyaa kita waktu itu :( Ya Allah panjangkanlah umur aku supaya aku sempat kembali ke jalan yg diredhai Mu Ya Allah :')

Rebutlah peluang untuk menjadi wanita yg mulia disisi Allah SWT , rebutlah peluang utk menjadi wanita yg solehah  , sesungguhnyaa wanita yg solehah itu lebih baik pada bidadari syurga :) Amin Yarabbal Alamin .. Sekian , Waalaikummusalam w.b.t :)

SUKA ? LIKE JERR ;) TERIMA KASIH DATANG LAGI ;)

Monday, December 3, 2012

I just missed them :'(

Reactions: 




Gambar lama. Zaman persekolahan. What? Me so cute huh? Hihi.
Dah berbulan bulan kan saya tak update blog nih. Hmm lepas ni lagi lama la saya tak update. Kemana saya pergi? Later i tell you guys. Hmm sobs sobs. Sesungguhnya sekarang saya sangat rindu zaman persekolahan. Hmm sangat sangat. Bayangkan lah dulu, sampai setengah hari kita dengan kawan kawan kat sekolah. Gelak sana sini. Gosip situ sini. Belajar sama sama. Makan sama sama. Hmm tu semua memori yang paling tak dapat dilupakan. Sedang duduk sesorang mesti kita teringat kan? Sambil saya tengah taip ni pun, dalam fikiran cuma teringat masa dulu. Nak saja cerita kat sini tapi terlalu banyak kenangan.


*  * Ini dengan awekkk kami Natasya Alia , time sukantara dekat USM :)

Those girls, i miss them a lot. Saya masih ingat kenangan yang lawak dengan awek awek saya nih masa hari merentas desa 2012. Masa tu macam biasa lah perempuan akan lari dulu. Kami ingat masih lambat lagi nak mula, so kami gosip lah kat belakang sekali berhadapan dengan lelaki lelaki yang tunggu turn nak lari. Kami ni malu nak lari depan lelaki dan sepatutnya duduk di barisan depan sekali masa nak lari tuh. Tapi disebabkan asyik bergosip sampai tak ingat dunia, bunyi siren pun tak dengar..last last tengok semua budak perempuan dah lari. Yang kami ni tercengang. Aisehh masa tu rasa macam tak nak lari dah. Yela tinggal kami tiga orang je yang kat belakang. Memang agak malu ahhh..cikgu semua pakat tengok kat kami je. Hmm kami pasrah saja dan lari sambil gelak gelak. Haha.
Kenangan kat dalam kelas..hmm tak yah cakap la kan, memang banyak sangat. Setiap hari dengan kawan je. semua sekali. Selalu borak panjang2. Dulu time PJK selalu buat senaman sebelum nak main. Konon lah nak kempiskan perut haaa...tapi buat 2, 3 kali je dah penat. Haha. Hmm rindunyaaaaaaa....
Kenangan terakhir dekat sekolah, hmm masa sambutan hari guru tahun ni. Saya form5 dan semua form5 kena menikmati dgn gembiraa eh sebab last year. Hari yang memang best ! Tak sangka pulak hari tu akan jadi hari terakhir saya dengan kawan kawan sekolah. Hmm sedih sangat. Sekarang saya rindu nak gelak kuat kuat dengan diorang. Terlalu banyak sangat kenangan waktu zaman sekolah. Tapi tak semua saya boleh cerita kat sini, cukup lah dengan mengingatinya saja. Hmm, lastly i miss my friends. Really really miss them !
#Please wait for my next entry. Hihi. Bye assalamualaikum....



SUKA ? LIKE JERR ;) TERIMA KASIH DATANG LAGI ;)

Friday, July 27, 2012

yeayyyyyyyyyy ! Alhamdulillah :)

Reactions: 



aku dah lama berehat daripada blogging neh ya ? busy ;) hm tapi sumpah rindu gegila dekat blog . ingat lagi dulu sanggup jaaa tdo lewat demi blog neh , waaa cepatnyaa masaa berlalu cepat betul aku tinggalkan semua tuh :') no , sikit pun taklupa dekat blog cuma tadak masa nk update deaa macam dulu jaa kalau bole hari hari nak update tapi nk buat mcm mna kan busy gilaaaa ='= ohhh yeah ohh yeahhh semalam aku baru abes paper utk UJB2 tapi kan dah dpt dah markah utk beberapa kertas yg cikgunyaa expert gilaaa tandaaaa . damn ! resultnyaa sangat-2 hancussssss :') oke saya berjanji dengan ini saya akan buat betul-2 bilaa tibaa trial SPM nnti , doakan sayaaa eh ;) eh , lupaaaa selamat ramadhan al-mubarak kepada muslimin muslimat semuaaa . lambatnyaaaa aku wish dah puasa yg ke-7 dah :) relex-2 wehhhh nak rayaa dah baju raya beli lg ? warna apaa ? berapaa pasang ? hewhew . tunglah depaa dah adaa baju rayaa aku sepasang pun tadak lagi :') puasa tinggal tak lg ? tunglah aku sari pun tak tinggal lg . alhamdulillah , puasa tahun neh nk bg penuh tak kira apa jadi sekalipun , hewhew . nampak benar nipunyaaaaaaa (; kalau perempuan bole puasa penuh aku nak jaaaaa tapi hm faham sendiri eh :) oke-2 lari tajuk dah neh , first aku nak bgtau ohhhhhhhhhhh duniaaaa anaaaaa yg punyaaaaaaaa :) semalam ptg aku tido lepas tuh adaa msuk msg dari budak senget neh TIQAH dea ckp weh result PLKN keluar dah ? aku tk dpt syoknyaaaaaaa , aku dgn mamun neh terus onl bukak lappy ya lah kan excitednyaa nak tao semuaaa neh , onl fb dlu bukak-2 fb minah ngekkk neh plak tulis kat wall dea , dea pun tk dpt . ouhhhh semakin berdebar-2 jantungku ini takotnyaaaa kalau dpt . aku IM dea mintak link dea gelak kat aku , k fine aku tahu laaa hang tk dpt banglaaaa nyaaaaa . hewhew :) then dea bg link aku bukak tak bole ouhh sumpah tensionnyaaa time tuh . pastuh adaa sorang budak neh bg link lain kat aku bukak-2 bole alhamdulillah , masuk bubuh ic takotnyaaa nak tgk sambil dea jalan nk bukak tuh mcm-2 doa aku bc punyaa tkmao bg dpt but alhamdulillah nasib menyebelahi aku , aku tak dpt pun  tgk lah gmbr atas tuh ;). ohhhh yeah ohhhh yeah . ;) * muah sikit dekat org yang pilih PLKN neh :) yg dpt tuh p lah hampa kan muka-2 baik nnti berkhidmat utk negaraa oke , selamat maju jayaaaaaaa bilaaaa disanaaaa . jangan nages jangan buli org dekat sanaaa . hewhew ;) plan mcm-2 lepas SPM semuaanyaaa bole berjalan dengan sempurnaaaaa  . ohhh sukanyaaaaaaa . kbye ;) Assalammualaikum .

SUKA ? LIKE JERR ;) TERIMA KASIH DATANG LAGI ;)

Monday, June 4, 2012

akuuu bosan :')

Reactions: 



Hai kawan-kawan xD k aku borink tahap kronik gilaa neh _________ - adaa fb bosannnnn ! bosan sebab dea baru lepas tuh kawan tuh 10 jaa ? gilaaaa sedih baq hang :') hahaha , buat teruk boleh . sometimes kan , bagus jugak tadak kawan yang kitaa ta kenai dalam fb tuh . ehh orang yang kita kenai mcm-2 tuh jaa pun bahayaa jugak . sebab deaaa sibuk jaaa nak tau pasal kitaaaa kan . susah-2 dea jaa nak stalk pasai org . ahh tak suruh kau stalk pun . k aku dok geram dekat org tertentu neh :')

semalam adaaa sorang dah kenaa block dengan aku . acc fb aku yang lamaa memang pehh laaaa ramai yang jenis setaii busy body . heran sngguh aku mampuih p laaa aku nak sayang sapaa pun kan ? aku ta kacau spender hang . toksah dok kacau spender org , jagaa spender sendiri naaaa . huh ! aku panaih . calm down fatin ________ ! sorry eh kalau hampa add fb baru aku , aku ta app . harap maaf ;) alaaa , hang jangan risau aku bukan jenis setaiii kebas boypren org . k utk pengetahuan hang aku dah jemu dah nan boypren hang tuh . meluattt lg adaaa doh :) aku dah memang tadak hati dah kat deaa , hang jgn risau . kalau hang nan dea smpai ke jinjang pelamin , ALHAMDULILLAH akan aku tabik spring at hang 10-2 jari aku . akan aku p kenduri hang buat red carpet daripadaa pintu gerbang nak masuk umah hang sampai dalam bilik pengantin hang . kahkah :) aku disini hanyaa mendoakan kebhagyaan hampaaa , and akan aku tunggu dan lihat sampai manaaa hampaaa :) dont worry sayaang :) aku takan kacau line hampaa aih :) HAHA , k bye busy body terhebat ;)



SUKA ? LIKE JERR ;) TERIMA KASIH DATANG LAGI ;)

-->